BELANGRIJKE INFORMATIE: Waterlogic is nu officieel onderdeel van Culligan. Hier vind je meer informatie over Culligan en ons productassortiment.
Lees meerLees minderDag van de Aarde 2018 – Een wereld zonder plastic
In 2014 ontdekten wetenschappers in Hawaï een rotsformatie bestaande uit strandsediment, basaltische lavafragmenten, organisch afval en gesmolten plastic. Een dergelijke bevinding tekent de wereld waarin we nu leven; een waarin plastic samenvloeit met organisch materiaal om een onuitwisbare, niet-biologisch afbreekbare opname van onze consumentengewoonten achter te laten. De wetenschappers hebben het materiaal plastiglomeraat genoemd en suggereren dat dit materiaal onze erfenis op aarde zou kunnen bepalen. Dat stuk rotsformatie uit Hawaï is nu overigens dichterbij dan u denkt, want het is namelijk in het Haagse Museon tentoongesteld.
Het risico van stijgende trends
Een wereld zonder plastic lijkt onvoorstelbaar, terwijl de massaproductie pas in 1950 begon. Door een samengestelde jaarlijkse groei van 8,6% steeg de productie van slechts 1,5 miljoen ton in 1950 tot 335 miljoen ton in 2016.
In een wetenschappelijke studie wordt de verschuiving van herbruikbare naar eenmalige goederen als de reden voor de nu wijdverspreide plasticvervuiling aangewezen, wat aangeeft dat algemeen gebruikt plastic niet biologisch afbreekbaar is. Daarom is recycling of verbranding de enige praktische manier om de circulatie van plastic te beheren. Anders komen plastics op een stortplaats terecht. Of erger nog, de oceaan. Aangezien slechts 9% van alle kunststoffen ooit is gerecycled en 12% is verbrand, laat dit een aanzienlijk volume achter dat mogelijk schadelijk is voor het milieu.
Recycling is moeilijk
Een obstakel voor recycling ligt in het feit dat ons huidige Nederlandse systeem van plastic-inzameling weinig milieuwinst oplevert. In Nederland worden kunststof verpakkingen apart of samen met blik en drinkpakken ingezameld. Slechts een deel daarvan wordt daadwerkelijk gerecycled tot nieuwe, bruikbare plastic producten.
Het grootste deel bestaat helaas uit plastic en kunststof van slechte kwaliteit. Denk daarbij vooral aan pakjes en folies. Dit materiaal is vrijwel ongeschikt voor hergebruik. Hiervan verbrandt men een deel en slaat men een deel op om eventueel later te recyclen.
De huidige manier van inzameling kan zelfs averechtse effecten hebben voor de plasticvervuiling van de oceanen. Want sommige mensen gooien plastic afval bij het gft-afval. Dit afval wordt vermalen en belandt vervolgens via compost in het oppervlaktewater.
Dag van de Aarde 2018
Dag van de Aarde loopt sinds 1970 voorop bij milieuactivisme. In 2018 richt Dag van de Aarde de aandacht op plastics, met 22 april een evenement waarmee de gemeenschap gestimuleerd wordt om gedrag aan te passen door:
- Een grassroots beweging voor de goedkeuring van een wereldwijd kader voor de regulering van plasticvervuiling;
- Mobiliseren van wereldwijde populaties om plasticvervuiling te beheersen en te verwijderen;
- Educatie van individuen over plastic-consumptie met als doel afkeuring, hergebruik en recycling aan te moedigen;
- Bevordering van scherpere regelgeving op lokaal niveau.
Naarmate het bewijs van de impact van plastic op oceanen zich opstapelt, hoopt Dag van de Aarde individuen, organisaties en onderwijzers te motiveren collectieve actie te ondernemen om de dreiging ongedaan te maken. De oceanen zullen tegen 2050 meer plastic dan vis bevatten, een reden om extra bezorgd te zijn. Het is daarom van cruciaal belang om veranderingen op elk niveau na te streven. De groeiende zeeën van plastic hebben geleid tot bewegingen op wereldschaal. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties start met een project om de wereldwijde bewustwording van de risico's van oceaanvervuiling door plastic te bevorderen, terwijl het tevens een #CleanSeas-campagne leidt om het “tij op de verwijdering van plastic te keren”.
Vijf stappen voor een plasticvrij leven
Denkt u dat het mogelijk is om zonder plastic te leven? Er zijn effectieve manieren om uw plasticgebruik te beperken. Implementeer deze stappen om uw reis naar een leven zonder plastic te beginnen.
Zeg nee tegen rietjes en ander wegwerp-plastic
Kunststof rietjes zijn van oudsher gemaakt van polypropyleen - plastic 5. Hoewel het materiaal zelf geen gezondheidsrisico's oplevert, komt een hoop ervan in de oceanen terecht, waar de rietjes dodelijk zijn voor het leven in zee. Ook andere plastic wegwerp-producten zijn uiterst schadelijk. De Europese Commissie bindt daarom de strijd aan met wegwerp-plastic. Maar voordat het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunt u simpelweg nee tegen deze producten zeggen.
Koop alleen kleding die u nodig heeft
Polyester now dominates the fashion industry, with usage easily outstripping both cotton and wool. Polyester is a polymer, most commonly referredto as a PET – or plastic 1. Overproduction and overconsumption of clothing have led to high volumes of clothing disposal, resulting in pollution. Consumers must be mindful of what is in their wardrobe, making the most of their selection and donating to a local charity or consignment store.
Polyester domineert op dit moment de mode-industrie, het gebruik overtreft zowel katoen als wolt. Polyester is een polymeer, meestal aangeduid als een PET - of plastic 1. Overproductie en overconsumptie van kleding hebben geleid tot grote hoeveelheden kledingverwijdering, resulterend in vervuiling. Zelfs het wassen van kleding draagt bij aan plasticvervuiling in de oceanen. Consumenten moeten daarom rekening houden met wat zich in hun kledingkast bevindt en overbodige kleding doneren aan een plaatselijke liefdadigheidsinstelling of kringloopwinkel.
Probeer thuis te koken
Vertrouw minder op afhaalrestaurants, onnodige verpakkingen, wegwerpbestek en containers. Plastic producten voor eenmalig gebruik zijn een plaag voor de oceaan. U kunt zelfgemaakte restjes bewaren of de restjes van het kookproces composteren.
Vermijd draagtassen voor eenmalig gebruik
Neem stoffen tassen in uw auto mee, bewaar ze op een zichtbare plaats in uw huis en vergeet ze nooit mee te nemen wanneer u weggaat.
Koop een herbruikbare waterfles
Het kopen van plastic flessen water die u vervolgens weggooit, draagt bij aan de wereldwijde plasticvervuiling. Zo gooien we in Nederland zo’n 21 miljoen kilo plastic flesjes per jaar weg. Schaf daarom een herbruikbare waterfles aan en blijf gehydrateerd met een flessenloze waterdispenser voor op werk of thuis.